SiteSurvey_Ekahau

Is een WiFi site survey noodzakelijk?

Hier kunnen we kort en met volle overtuiging op antwoorden: JA. Omdat we dit zo belangrijk vinden, bieden we het bij onze WaaS en Socialspot abonnementen zelfs gratis aan. Wat veel mensen niet weten is dat een goede WiFi omgeving veel meer is dan de signaalsterkte die beschikbaar is vanaf verschillende posities. Er zijn tal van andere belangrijke factoren die de gezondheid van draadloze omgevingen en de goede mobiele beleving van gebruikers bepalen.

Deze factoren zijn voor elk bedrijf anders en maken daarom deel uit van een goede strategie voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: welke capaciteit hebben we nodig? Welk type devices worden er in mijn bedrijf gebruikt? Zijn er veel stoorzenders van andere bronnen aanwezig? Welke applicaties worden door ons over de WiFi verbinding gebruikt? Op al deze (en nog veel meer) vragen hebben we een antwoord nodig voordat een goede en passende WiFi omgeving kan worden gecreëerd. Een site survey is daarom het begin van een goede WiFi omgeving.

Complit Networks heeft de afgelopen jaren de nodige investeringen gedaan om op bovenstaande vragen het beste antwoord voor elk bedrijf te kunnen vinden. Daarnaast hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd gedurende de jaren dat we als WiFi integrator actief zijn. We hebben een strategie bepaald die zorgt voor kwalitatieve, flexibele en schaalbare ontwerpen, elke keer weer. We bieden iedereen de beste kwaliteit en gebruiken de Site-Survey voor een op maat gemaakte WiFi omgeving.  Maar hoe gaat zo’n proces in zijn werk?


Stap 1 – Kickoff meeting 

Tijdens de kickoff meeting kijken we wat er nodig is voor jouw organisatie. We bespreken niet alleen de wensen omtrent de WiFi werking maar houden ook rekening met de visie en toekomstplannen van je bedrijf.

Dit nemen we vervolgens mee tijdens de ontwerpfase. We bespreken welke devices er gebruikt gaan worden (zoals tablets, laptops, smartphones of barcodescanners) en welke applicaties interessant zijn om toe te voegen. Ook kijken we naar andere belangrijke factoren zoals de mogelijkheden wat betreft de veiligheid van de WiFi connectie. De antwoorden die uit de kickoff meeting komen, bepalen de randvoorwaarden voor het design van jullie WiFi omgeving.

 

Stap 2 – Fysieke meting / site survey

Hier wordt de site survey ingezet. Om een optimale WiFi omgeving te kunnen creëren is het belangrijk dat we bekijken hoe de WiFi zich in de gebouwen of op het terrein gedraagt. Hiervoor maken we gebruik van professionele site survey software (van Ekahau) die over de juiste intelligentie beschikt om alle gedragingen en factoren in kaart te brengen. Deze site survey software combineren we met de zogenaamde ‘AP-on-a-stick’: losse access point die we op verschillende strategische plaatsen in het gebouw zetten. Hiermee bepalen we in hoeverre de WiFi door muren heen dringt, of er storingsbronnen in de omgeving zijn, wat de doorstraling tussen de verschillende verdiepingen is etc. Naast deze analyse meten we de omgeving uit met een spectrum analyzer. Deze kan ook storingsbronnen detecteren. De resultaten van deze metingen worden allemaal meegenomen in de uiteindelijke ontwerpfase.


Stap 3 – Ontwerpen

Nu begint het echte werk: het ontwerpen van het WiFi design op maat!

We gaan aan de slag met alle informatie die we hebben verkregen tijdens de kickoff meeting en de site survey. Op basis van de site survey bepalen we hoeveel de muren de WiFi-sterkte verzwakken en geven we deze zwakke punten aan op aangeleverde grondplannen in de Ekahau survey applicatie. Nadat alle muren en eventuele hindernissen zijn opgenomen in deze grondplannen gaan we van start met het plaatsen van de access points via een bewezen strategie. We houden bijvoorbeeld rekening met belasting op de verschillende kanalen, beginnen met plaatsen op de meest kritieke punten etc. Om de optimale WiFi omgeving te krijgen is veel specifieke kennis en ervaring over WiFi nodig.


Stap 4 – implementatie van de WiFi omgeving op basis van het design rapport

Als het ontwerp helemaal klaar is, maken we een design rapport voor jouw bedrijf. Dit rapport zal als leidraad gebrukt worden om de access points in de gebouwen en domeinen te plaatsen. Uiteraard is de fysieke plaatsing slechts een klein onderdeel van het geheel en moet er ook nog een volledige configuratie uitgevoerd worden. Dit laatste is geen onderdeel van de designfase.


Stap 5 – Post-survey ter validatie

Als alles up and running is, willen we zeker zijn dat de WiFi omgeving werkt zoals we deze ontworpen hebben zodat alle verwachtingen van de klant waargemaakt worden. Hiervoor is een post survey 

noodzakelijk. Aangezien het nu om een live omgeving gaat kunnen we de passieve meting combineren met een goede actieve meting. Tijdens de actieve meting wordt verbinding gemaakt met het WiFi netwerk en kunnen er actieve testen zoals throughput en jitter testen uitgevoerd worden. Waar nodig kan er snel bijgestuurd worden zodat het eindresultaat beantwoordt aan de verwachtingen van jouw bedrijf. 

Al deze stappen vormen samen de strategie van Complit Networks. Deze volledige strategie is noodzakelijk om een stabiele WiFi omgeving te realiseren en om alle gebruikers een positieve mobiele ervaring te geven. WiFi is zeer complexe materie waarbij rekening moet worden gehouden met ontelbare factoren en daarom raden we je aan om een site survey te laten doen en voor het gehele traject een beroep te doen op specialisten zoals Complit Networks.

Ook interesse in een Site Survey? Maak dan snel een afspraak met één van onze specialisten via ons contactformulier, info@complit.be of 03 369 03 08

Hans Matthé

Geef een reactie